GAMETECH HUSET. E-SPORT FOR UNGE I NÆSTVED
Q&A

GAMETECH HUSET. E-SPORT FOR UNGE I NÆSTVED

De bliver ikke kun bedre spillere, de unge lærer færdigheder og kompetencer der kan gavne dem resten af livet.
14. december 2020
Foto: Næstved Ungdomsskole og Jess Nielsen
Esport er kommet for at blive og ikke kun i Danmark. Større og større begivenheder bliver lanceret og afholdt på stadioner og streamingtjenester verden over, til millioner af publikummer. Næstved er naturligvis også hoppet med på e-sport bølgen og i GameTech huset på Grønnegades Kaserne Kulturcenter tilbyder Næstved Ungdomsskole ugentlig undervisning i e-sport. RIDER har talt med Jonas Jniah ter Haar, underviser fra Næstved Ungdomsskole, og stillet en række spørgsmål om hvad de unge mennesker får ud af undervisningen.
131109245 193806979120774 3840513526369563206 n

Blåt rum med gaming set up.

-Hvordan blev du underviser i e-sport?

Ja, så må jeg lige tænke mig om. Det var nogle af folkene der administrerer både e-sportslinjen og sidder i administrationen på ungdomsskolen. Efter GameTech Huset blev åbnet og havde sin første sæson, fik de brug for en underviser til, og jeg har før haft arbejdet sammen med Ungdomsskolen, ved arrangementet NæverLAN. Så vi kendte lidt til hinanden i forvejen og så blev jeg ringet op og spurgt om det var noget jeg havde mod på, og selvfølgelig var det det!

-Er der nogle værdier som de unge lærer her - som de kan tage videre og bruge i andre aspekter af deres liv?

Årh! Hundrede procent. En af de første ting vi går i gang med når vi starter en ny sæson, det er altid kommunikation. Det her med at kunne snakke pænt til hinanden, give og modtage konstruktiv kritik, hvordan er vi et godt menneske. Sådan nogle basale ting, som er med til at danne børnene på en måde. Det ligger vi rigtig meget fokus på. Det er ikke sådan at vi siger at de ikke skal bande, det kan de lære derhjemme. Men hvis de endelig skal bande, så hellere få dem til at gøre det på en positiv måde.

Et andet aspekt, er det at lære at være social. Jeg bruger mange brain-breaks og laver en masse små lege. Og det er med til at hjælpe dem til at komme ud af deres små skaller, som mange teenagere lukker sig selv inde i. Jeg oplever ret tit at dem der starter med at være ret introverte, begynder at ville sige mere, snakke mere og vil være sammen med fællesskabet. Så en slags social dannelse, kan vi vel kalde det.

En tredje ting, er at de får et andet perspektiv på hvordan e-sport-verdenen er. Det er ikke kun én der sidder foran computeren og er skide dygtig til sit spil, selvom det selvfølgelig er vigtigt. Der er også en masse håndværkere der skal sætte scener op, kokke til at levere maden, folk der skal stå for transport osv. Så en mere nuanceret forståelse af e-sport.

”... Man kan ikke altid vinde, men man kan altid lære noget”

-Har du et ynglingsspil, hvilke spil bruger du selv meget tid på og hvorfor lige det spil?

Uha. Altså jeg har jo spillet på mange hold i Counter.Strike og det er nok der jeg har brugt allerflest timer. Jeg har været oppe og spille med nogle af verdens allerbedste og er blevet tilbudt plads på et professionelt hold. Men så meget spiller jeg faktisk ikke Counter-Strike mere. League of Legends spillede jeg også rigtig meget da jeg var yngre. Jeg tror faktisk ikke jeg har et ynglings spil for tiden. Jeg spiller en del Path of Exiles, så spiller jeg World of Warcraft og så Valorant og Apex Legends her og der. Så lidt af hvert.

-Hvis man er interesseret i at forbedre sig selv som spiller og måske leger med tanken om e-sport, hvilke råd ville du give til en ung gamer?

Det kommer meget an på personen, men hvis man er typen der gerne vil spille for sig selv, så selvfølgelig arbejde på kommunikationen. Men spil en hulens masse det er selvfølgelig vigtigt. En anden ting er selvindsigt. Hvis nu man taber et spil, så i stedet for at give holdet eller modspillere skylden, så kig indad. Hvad kunne jeg selv havde gjort anderledes. Man kan ikke altid vinde, men man kan altid lære noget.
Positivitet er også vigtigt. Vær positiv, det nytter ikke noget at være en nar, i hvert fald i de færreste tilfælde.

Måske en af de mest brugbare ting, er noget som man også kan finde i folkeskolen, hvor jeg også selv har arbejdet som lærervikar og det er læringstrekanten, hvor helt oppe i spidsen er dér hvor man lærer mest. Det er hvis man kan lære fra sig, lære andre det man selv sidder og arbejder med. Det er også noget vi gør brug af her i GameTech huset, hvis der er en spiller som er super dygtig. Så for at presse den person lidt, kan personen få ansvaret for at lære noget videre til tre, fire af hans medspillere. Og det er noget der rykker.

131816549 386820135917328 422093392600368513 n

Udstyret i Rødt rum.

-Hvordan forløber en typisk undervisningsgang?

Her under corona, starter det selfølgelig med at alle kommer ind og vasker eller spritter hænder. Så opfordrer vi også til at man sætter sig ved siden af dem, man normalt omgås, hvilket også falder dem naturligt i forvejen, da det tit er de samme som de ville se i skolen. På de mindre hold sørger vi også for at der er en tom plads imellem spillerne, for at holde styr på afstanden. Så sætter de deres gear op, hvis man selv har tastatur og lignende med. Herefter mødes vi herinde i "Rødt rum", hvor jeg briefer dem om hvad vi skal lave på dagen og hvad dagens fokuspunkter er.
Så starter jeg med i en kort periode at undervise, inden de skal ind og spille. Her gør vi det sådan at man spiller sammen med mindst én anden person herfra, så det ikke kun er med folk på nettet. Når forskellige hold så er færdige med deres spil, kan det være at vi holder et brain-break og måske nogle øvelser i kommunikation eller lignende. Fokus ligger stadig på at de skal spille, så jeg prøver ikke at snakke for meget, helst ikke mere end 20 minutter.

Vagtstue   Front   Farve

Vagtstuen på Grønnegades Kasernes Kulturcenter, der huser GameTech.

-Hvordan kan man holde sig opdateret på hvornår der kommer nye hold man kan tilmelde sig?

På ungdomsskolens hjemmeside, men især på facebooksiden, bliver der slået op ligeså snart der bliver åbnet for tilmelding til nye hold. Så bliver der også skrevet ud på folkeskolernes intranet, Aula, så man får besked ud der.

Næstved Ungdomsskole   Logo

Næstved Ungdomsskole har et hav af aktiviteter for unge i alderen 13 til 18. Klik billedet for at komme til hjemmesiden.

Jonas Haar   GameTech Q&A(2) 12682 Url

Jonas Jniah ter Haar - 25 år og underviser i e-sport i GameTech Huset for Næstved Ungdomsskole.