Historisk Hjørne
Klaprende hestehove var lyden der i mange år prægede Grønnegades Kaserne Kulturcenter. Hvor der i dag spilles musik, dyrkes yoga, ses på gamle biler eller nogle af de mange andre kulturoplevelser stedet byder på, eksercerede og levede soldater side om side med deres heste. Med fast underlag under fødderne på dem.
I ridehusene og på Lave Ridebane har der været et sandet jordsmon som underlag til opmarch og øvelser på hesterygge. Men på gangarealer udendørs og i staldene er brostenene mere praktiske. Det er de selv samme sten du går på i dag. Et materiale og et minde om vores fortid, som ikke bare må bruges, men som stadig er et praktisk underlag.
Historien kort: Sjællandske Rytterregiment har holdt til på Grønnegades Kaserne siden 1790, indtil det omdøbtes til Sjællandske Lansenérregiment i 1816, og sidenhen til 4. Dragonregiment fra 1842 til 1923.
I det 20. århundrede var kasernen primært brugt som befalingsmandsskole for Rytteriet og Pansertropper, med en afstikker, fra Augustopgøret den 29. august 1943 til krigens afslutning, som hovedkvarter for tyske tropper i Næstved og forhørslokaler for tysk politi, for at afslutte sin militære rolle som rekrutskole under Gardehusarregimentet 1969-1977.
Bygningerne kort: • Gl. Ridehus: opført 1799. • Staldanlægget(Musikstalden): opført 1805 til opstaldning af 67 heste for at imødekomme borgerne i Næstveds ønske om at slippe for den private indkvartering af soldater og deres heste. Tilbygget i 1857, og igen i 1886 med Sygestalden. • Kommandantbygningen(Gamle Kaserne): opført 1806. • Fægtesalsbygningen(Nye Kaserne): opført 1856. • Vagtbygningen: opført 1886. • Ny Ridehus, og Teatersalen(gymnastikhus og marketenderi): opført 1888. • Beslagsmedien: opført 1942
Faktisk er der flere brosten end dem øjet kan se. Hele staldanlægget er belagt med brosten indendørs. Det er ikke det bedste underlag når fx Vershuset benytter Musikstalden til koncerter. Derfor er der lagt et meget mere behageligt parketgulv. Men under disse stave af træ ligger de gamle brosten i dvale.
Grunden til at de ikke er fjernet, er at bygningen og alle dets dele er fredede. Ovenpå brostenene ligger et lag sand, isolering og derpå parketgulvet. Det er derved muligt at reetablere Musikstalden til dets oprindelige udseende. Fortiden er bevaret, samtidig med at nutiden kan benytte bygningen. Det er samme princip der er gældende for Ny Ridehus, hvor der indvendigt er beklædt med en masse stave, der tilsammen skaber en ny ”ydervæg”.
Hvis du gerne vil se de oprindelige brosten, bør du kigge forbi Historisk Hjørne. Det ligger i forlængelse af Musikstalden i staldanlæggets nordlige ende. Her finder du spændende fotos og effekter, samt visning af filmen ”Hurtig Udrykning” fra starten af det 20. århundrede. Derudover står hele lokalet urørt med hestebokse, knægte til sadler, kalkede vægge og rum til udrustning. Historisk Hjørne har åbent hverdage kl. 10-15.
Musikstalden
Sydsjællands Amatørgeologiske Forening, i daglig tale S.A.F., har til huse under taget på tilbygningen til staldanlægget. Her udspringer foreningens mange aktiviteter med foredrag, klubaftner samt spændende ture til ind- og udland – alt sammen med udgangspunkt i deres store passion; sten, mineraler og fossiler.
SAFs medlemmer har været så elskværdige at pege et par brosten ud, som du selv kan finde på Sydsjællands største kulturcenter, og fortalt RIDER hvilke sten der er tale om og hvor de kommer fra;
Stenene er flyttet til området fra vores nordlige nabolande, Norge, Sverige og Finland, med isen under sidste istid som skabte en meget markant landskabsformation, nemlig Mogenstrup Ås. Lokale stenhuggere har derefter omdannet stenene til brosten, og der har givet det gode fundament for heste, vogne, Gardehusarer, biler og fodgængere. Det er altså geologi, kulturhistorie og lokalhistorie forenet på bedste vis.
Du kan læse mere om SAF her: www.stenklubben.dk
Parade i Ny Ridehus 1914. Det ser lidt anderledes ud i dag. Men bag det moderne ydre gemmer det oprindelige sig.