Ramsherred dækket af sne, med kælkende børn. Starten af 1900-tallet - Foto af Emanuel Arnholtz
Udover juletræer, julebelysning og andre normale tiltag, har mange danske byer også sine egne juletraditioner, det samme gør sig gældende for Næstved. Vidste du for eksempel at det store juletræ der bliver rejst på Axeltorv hvert år, bliver leveret af Gavnø gods? Eller at når julemanden ankommer til Næstved så kan det være i en af mange forskellige faretøjer? Det er før foregået i skib, bil og tog!
Det vides ikke helt nøjagtigt hvornår traditionen med "julemandens ankomst til byen" startede, men én ting ved man. At julemanden i 1950 ankom til Næstved i helikopter, til stor fornøjelse for de mange tilskuere. Det var de færreste der havde set en helikopter før. Den første moderne type helikopter, som er sammenlignelig med dem vi har i dag, blev produceret i 1940. Der var dog to julemænd i Næstved i december 1950. Manden der agerede julemand der i helikopteren var en betalt tryllekunster, Fritz Olai, der hyret af Toms Chokoladefabrik. Under landingen kastede Fritz chokolade ud til børnene i små faldskærme. Sideløbende var borgermester Tidemand også udklædt som julemand, men holdte sig til en mere traditionel hestevogn. Til stor fornøjelse for byens ældre.
Ovenfor : Julemanden ankommer til Næstved i helikopter i 1950 - Foto af Orla Holst Nedenfor: Gardehusarregimentets juleridt 1967 foran Næstved rådhus
En anden juletradition, der var central for Næstved, hvis start man er lidt usikker på, er Gardehusarregimentets juleridt. I 1960 red 12 officerer iført deres gallatøj og pels, udstyret med trompeter, igennem byen for at ride julen ind. Oprindeligt blev der aflagt besøg hos regimentschefen, ved regimentets stabsofficerer og hos chefen for Pansertroppernes Befalingsmandsskolen på Grønnegade Kaserne. Fra 1966 og frem blev der også aflagt et besøg hos borgmesteren på rådhuset. Her fik julerytterne traditionen tro serveret varm gløgg og hestene fik gulerødder. Med tiden blev juleridtet en mere og mere offentlig begivenhed som Næstveds borgere kunne se frem til hvert år, indtil regimentet flyttede til Slagelse, hvor juleridtet er fortsat.
Julemusik: I hovedstaden, er Livgarden kendt for deres julekoncert. Det er dog ikke helt unikt til Livgarden, her i Næstved var det meget normalt at 4. Dragonregiments Musikkorps spillede koncerter i Gammel Ridehus i løbet af året også spillede en koncert i december tæt på den 24. 4. Dragonregiments Musikkorps som ses her, på Axeltorv spillede for eksempel den 21. december i 1910. Programmet var et meget varieret et af slagsen og lød på vals, opera, polka, militærmusik og en enkelt tyrkisk drikkesang.
Juletræ på hjørnet af Lave Ridebane, mod Kommandantbygningen, i tiden hvor Pansertroppernes Befalingsmandsskole lå på Grønnegades Kaserne
"Dragon nr. 579 - 2 Eskadron på vagt Juleaften den 24/12 1898" Indgraveret i mursten på Ny Ridehus.
Selvom det var jul skulle der stadig være disciplin og orden, og det gjaldt også vagttjeneste. På billedet ovenfor har en dragon fået den tjans at skulle stå vagt juleaften i 1898 og valgt at eviggøre det i Ny Ridehus' mursten. Her på Grønnegades Kaserne og på de andre af byens kaserner var der én ting der var garanteret, når vintersneen og kulden gjorde sin ankomst, og det var undervisning.
Svend Holst skrev i sin bog 'Saa Træder Vi An' fra 1932 om hans tid som værnepligtig ved fodfolket i Næstved;
"Når sneen danser over mark og sti, eller stormen hujende og tudende rusker i vinduer og døre, er det en blandet fornøjelse at traske på arbejde på eksercerpladsen. Her er ikke skyggen af læ!.. I vintertiden er soldatens Alpha og Omega undervisning i teori. Thi da anbringes vi i en varm og hyggelig 'skolestue', og så kan sneen fyge så meget den vil. Jo mere, jo bedre. Vi nyder disse timer allermest når vejret udenfor er helt skruptosset."
A. S. Sørensen en beslagsmed ved Grønnegades Kasernen skrev i sine erindringer om vintertiden:
"For mit vedkommende varede det dog ikke så længe som for de fleste idet jeg meget hurtigt kom til med jævne mellemrum at gøre tjeneste i beslagsmedjen.. .. Og sikken luksus det var at være der. Der var varme, og man kunne få varmt bad, det var jo noget man som rekrut ikke var forvænt med. I de gamle tysker barakker vi boede i, måtte der kun være varme på samlingsstuen, alle andre steder var der om vinteren blomster på de tilfrosne vinduer, men vi måtte bruge alt det kolde vand vi ville, hvis det ikke lige var frosset."
Tidligere leder af Pansertroppernes Befalingsmandsskole på Grønnegades Kaserne, P. Stoltze skriver i sine erindringer om julen på kasernen:
"Juleaften 1936 tilbragte vi i selskab med løjtnantskolens elever. Vi var kun 6 elever i alt i tjenesten. Hestene blev mønstergyldigt passet, men cyklerne lod vi ruste lidt i julen. En juleaften på den måde havde sin store charme. Kaptajnløjtnant Riis-Lassen kom op til os på samlingsstuen og hyggede sig med os. Obersten kom senere op til os, inden juletræet kl. 01 var brændt ud. Takket være gode kammerater og hyggelige befalingsmænd står den juleaften som en af de festligste og hyggeligste, jeg har haft."
Julelys og sne i Ramsherred - 1930 - Foto af Emanuel Arnholtz
I 2017 vandt Næstved titlen som årets juleby, kåret af P4 Sjællands lyttere. Det blev fejret her på Grønnegades Kasernes Kulturcenter i Musikstalden. I år er alting lidt anderledes på grund af pandemien og alle er nødt til at tilpasse sig. Julemanden dukker i år op ud af det blå, for ikke at tiltrække mængder af folk og her på kulturcenteret holder vi i år ikke vores traditionelle julemarked på grund af restriktionerne. I stedet holder vi i weekenden 5 og 6 december, Jul i Grønnegade! Med diverse aktiviteter, fra lav din egen juledekoration, rom og gin smagning til julekoncerter, er der noget for enhver smag, når vi spreder den gode julestemning.
Herudover er der også, søndag den 6 december, historiske rundvisninger på kasernen, hvor der bliver kigget tilbage i kasernen og bygningernes fortid. Det er gratis at deltage, man skal blot bestille plads og huske varmt tøj!
Sneen lagde sig engang over kulturcenteret, det håber vi den gør igen!
Knud Kyhns sneskulptur af isbjørn på Axeltorv - 1929 - Foto af Emanuel Arnholtz