GRØNNEGADES ROYALE FORBINDELSE
Kasernens fortid

GRØNNEGADES ROYALE FORBINDELSE

Danske kronprinser og kongers uddannelse og besøg på Grønnegades Kaserne
09. januar 2021
Foto: Historiske fotos fra Museum Sydøstdanmark og Næstvedarkivene
Vi er generelt glade for vores kongehus her i Danmark, fra dronningens nytårstaler til lokalbesøg der bringer liv i byernes gader. Der kan gå langt imellem vi får de kongelige at se i fjernsynet, men hvis man dykker ned i Næstveds historie, var det ikke ualmindeligt for næstvedere at se dem her i byen.
Kong Christian 10. Besøg på GGK

Kong Christian 10. besøger kasernen i 1920

Kongehuset i havnen

I september 2012 var der travlt i Næstveds gader, mens man forberedte sig på at kongehuset skulle ligge til i havnen med kongeskibet Dannebrog. TV2 Øst dækkede selvfølgelig begivenhederne hele den 4. september, hvor Dronning Margrethe og Prinsgemalen besøgte forskellige kultur- og klimainstitutioner.

Der blev kigget på streetart, et koncept der blev populært på byens gavle. Dronningen besøgte sprog- og integrationscentret og det kreative værksted Fablab, mens Prinsgemalen fik rundvisning på Brødrene Dahls Klimacenter. Elever fra Næstved Gymnasiums multimedieklasser, havde også travlt på dagen. De havde fået til opgave at dække besøget op diverse sociale medier. Det er dog langt fra første gang kongehuset har været i Næstved og ofte var Grønnegades Kaserne centrum for de royale besøg. I midten af 1800-tallet var det den unge kronprins Frederik 8. der tog sin kavaleri uddannelse i Grønnegade.

Frederik 8.
Christian Frederik Vilhelm Carl, bedre kendt som Frederik 8. (1843 - 1912) var en ofte overset Dansk konge, grundet hans kort regeringsperiode på kun seks år, der startede i årene efter systemskiftet i hans faders regeringstid. Frederik var kronprins i 43 år, hvilket var lang tid for datidens kongelige, han var dog en vellidt personlighed blandt folket.

Frederik var den første danske tronarving der gik i en almindelig skole og sidenhen gjorde han karriere i militæret. Kronprinsen var tilhænger af parlamentarismens indtog i Danmark, og den politiske magt der nu lå i Folketinget, i stærk modsætning til hans fader Christian 9.

Kronprinse Frederik 8. til hest(2)

Frederik 8. til hest - Foto: Næstvedarkiverne

Frederik havde i en årrække sin daglige gang her på Grønnegades Kaserne. Efter sin konfirmation i 1860 blev han udnævnt til sekondløjtnant i infanteriet og forsatte herefter sin militære uddannelse, først med 19. infanteribataljon i Nyborg og hernæst i 4. Dragonregiment her i Næstved.

Prinsen boede ikke sammen med resten af soldaterne, men var indkvarteret til leje på den anden side af Grønnegade, ved siden af, hvad der senere skulle blive til Grønnegade børneasyl og børnehave. Frederik var populær blandt Næstveds borgere og var blandt andet æresmedlem i Det Borgerlige Fugleskydningsselskab.

Krigen i 1864 markerede enden på kronprinsens tid på Grønnegades Kaserne, da Frederik drog mod Jylland som del af staben for general Cai Hegermann Lindencrone, i en alder af blot 20 år. Kronprinsens korrespondance med sin familie i København har højst sandsynligt været et centralt element i kongehusets indtryk og forståelse af krigen.
Efter krigen forsatte Frederik sin karriere i hæren og blev i 1867 general uden for nummer, indtil han i 1891 nåede rangen af hærinspektør.

Kronprinsens indflydelse i Næstved skulle dog forsætte, længe efter han forlod byen. I 1888 blev prinsens hustru, kronprinsesse Louise af Sverige anmodet om at overtage protektoratet af Grønnegade børneasyl. Kronprinsessen var i forvejen kendt for sit omfattende velgørenhedsarbejde, hvortil der blev svaret:

”hvilket andragende det behage hendes kongelige Højhed nådigt at bevilge, navnlig på grund af, at hans kongelige Højhed Kronprinsen i sin tid havde gennemgået Kavaleri-skolen her i byen og siden den tid har bevaret byen i venlig erindring.”

Bajonet 1

Øvelse i fægtning med bajonet på Lave Ridebane.

Rekylgevær

Fremvisning af Madsen rekylgevær M. 1903 ved staldbygningen.

Ryttertraditionen forsætter

Frederik 8. var ikke den eneste konge der begik sig her på Grønnegades Kaserne, hans søn og tronarving Christian 10., kendt i folkemunde som "Rytterkongen", var også velkendt her på stedet. Man mener at kongen har besøgt Grønnegades Kaserne i hvert fald tre gange og i filmen nedenfor fra Næstvedarkivernes filmkanal, ses et sådanne besøg. Det øverste billede i bloggen er også fra et af disse besøg, dog mens han stadig var kronprins omkring 1905 til 1910, her fik han sig en snak med to værnepligtige, overvåget af en række officerer.

Filmen var tidligere dateret til 1920, men som det står i beskrivelsen, observerede skarpe øjne at kongen ankommer til kasernen i en særlig bil, nemlig en Custom Cadillac serie 355 fra 1930. Kongen observerer øvelse i eksercits, sabelhug, bajonetfægtning og fremvisning af våben.

No Image

Christian 10. Besøger Grønnegades Kaserne - Fra Næstvedarkivernes filmkanal.

I 2002 da kasernen åbnede under det nye navn Grønnegades Kasernes Kulturcenter, med en ny renoveret koncertsal i Ny Ridehus og den moderne glasbygning, var Christian 10.s oldebarn, Kronprins Frederik med til indvielsesceremonien. Vores kronprins minder på mange måder om sin tipoldefar Frederik 8. Begge var kronprins i en betydelig årrække, begge vellidt af folket og begge tog adskillige uddannelser indenfor militæret. Kronprins Frederik aftjente blandt andet hans værnepligt ved Gardehusarkasernen i Næstved og i år 2000 deltog han i regimentets sidste juleridt i byen.

Kronprins Frederik var ikke dragon på Grønnegades Kaserne men hans tid i et af byens elskede rytterregimenter fik han en særlig plads i næstvedernes bevidsthed. Måske også fordi han var til at spotte i byens livlige natteliv.

Kronprins Frederik 9. til hest ved GHR(1)

Kronprins Frederik til hest - Foto af Jan Jensen, Ugeavisen Næstved.

Estandart vagt 1912   NæsArk   Emanuel Arnholtz

Estandantvagt 3. februar 1912 på Lave Ridebane. Foto af Emanuel Arnholtz