DUKKETEATER FOR STORE OG SMÅ
Liv på kulturcentret

DUKKETEATER FOR STORE OG SMÅ

Forestil dig, at smartphones, streamingtjenester eller gaming ikke fandtes. Hvad skulle man så få tiden til at gå med? Før i tiden var dukketeater et godt bud for både børn og voksne.
15. november 2021
Tekst: Fie Pedersen
Foto: Miklos Szabo, Jacob Stage, Lotta Geffenblad & Martin Jensen
Når man taler om dukkefigurer, fristes man næsten til at udbryde: ”Nøøj, det’ for børn.” De fleste af os kender nok mest til dukkefigurer fra julekalendere og børne-tv: Anna og Lotte, Kaj og Andrea, Ramajetterne, Anton med de revnede bukser, miss Piggy, hunden Sprocket og drengen, der går og hedder Frede. Dukkefigurer og -teater for voksne lever dog i bedste velgående og har gennem tiden været en stor kilde til underholdning. Her på Grønnegades Kaserne Kulturcenter har vi ofte dukketeater i kalenderen, og derfor vil vi her på Rider slå et slag for dukkernes forunderlige univers.

Dukker for børn

Måske har de fleste en opfattelse af, at dukketeater er for børn, fordi dukkerne minder om barndommens leg på værelset. Dukketeater er da også ofte blevet brugt som et pædagogisk redskab til at lære børn om forskellige emner, for eksempel alfabetet eller venskab. Dukkefigurer er ofte enkle og karikerede i deres udtryk, og netop derfor kan de på en mere overdrevet måde vise bestemte følelser eller situationer, så de kan forstås i børnehøjde.

Hos teaterselskabet Dansk Rakkerpak & Faster Cool – Næstveds Internationale Egnsteater benytter de ofte dukker i deres børneforestillinger. Her kan eksempelvis en dreng og hans særprægede, parisiske tante rejse verden rundt i en luftballon til begejstring for det unge publikum. I dukkernes forunderlige univers kan alt ske, og man er ikke begrænset af menneskekroppens udtryk.

Selvom dukkefigurer i mange tilfælde henvender sig til børn, kan de set med voksne øjne dog indeholde et helt andet lag af fortolkning. Lad os give dig et eksempel fra julekalendernes verden. Den populære forfatter Ole Lund Kirkegaards julekalender Kikkebakke Boligby fra 1977 præsenterer seeren for et skørt og spraglet univers, der tager udgangspunkt i et hus i Boligby. Julekalenderen er nok mest en serie for de mindre børn, fordi dens handling på mange måder afspejler uskyldigheden hos børn. Børnene kurer ned ad nedløbsrørene, og naboerne sidder i træerne for at kunne se ind ad andres vinduer. Hvis man ser eller genser julekalenderen som voksen, vil man dog sidde tilbage med en række ubesvarede (og ret sjove) spørgsmål: Hvorfor tager familiefaren Alfred bad med Fru Vivaldi, som bor nedenunder? Hvorfor holder Alfreds kone Hr. Sommer i hånden, når hun går til arbejde? Og hvorfor agerer Hr. Sommer superhelt i sin fritid under dæknavnet Hr. Pølzenmuskell?

f922

I 'Ballonrejsen' flyver Philippe og hans tante verden rundt i en luftballon.
Foto: Jacob Stage

Dukketeater er også for voksne

Der findes stadig dukkefigurer og -teater, der henvender sig direkte til voksne. Et eksempel er den Tonyvindende musical Avenue Q. Her følger man elleve dukker og tre mennesker, der forsøger at navigere i kærlighed, seksualitet og racisme. Dukker er som nævnt mere simple og karikerede end mennesker, og derfor kan dukkerne bruges til at fremhæve bestemte temaer. Avenue Q kan derfor sætte komplekse emner på spidsen ved hjælp af udtryksfulde dukker.

Bådteatret, som ligger i Nyhavn, har specialiseret sig i dukke- og animationsteater for voksne. De benytter dukker på en mere utraditionel og abstrakt måde ved at kombinere det legende element med tunge emner. For eksempel handler deres forestilling Scavenius om udenrigs- og statsminister Erik Scavenius under besættelsen. I teaterstykket er Scavenius et menneske, mens de tyske fjender er menneskelignende væsner med legemsdele fra dyr. For eksempel har Werner Best en sort hunds hoved, og Hitler har gorillahænder. Her benytter man altså dukketeatret til at vise nogle anderledes facetter af historiske personer og begivenheder. Det er samtidig en kommentar til historien, som lægger op til fortolkning. Dukkeforestillingen har begejstret både publikum og anmeldere, og Thomas Bang indløste med sin portrættering af Hitler også en Reumert for årets mandlige ensemblerolle.

935

'Scavenius' fortæller historien om udenrigs- og senere statsminister Erik Scavenius, som valgte landets tarv frem for popularitet. Forestillingen viser, hvordan Scavenius forsøgte at navigere i det politiske landskab.
Foto: Miklos Szabo

Forskellige dukketyper og dukketeatre

Hånddukker og handskedukker: Kaj og Andrea er et eksempel på hånddukker. Her er der et hulrum inden i dukken med plads til en hånd. Dukkeføreren kan så styre dukkernes bevægelser og få dem til at tale. Handskedukker kender man fra det klassiske Mester Jakel-teater, hvor en nar slår de andre dukker med en stok. Denne dukke er mindre end eksempelvis Kaj og Andrea og kan ikke bevæge munden.

Stangdukker: Ligesom hånddukkerne styres stangdukker nedefra. Disse dukker styres ved hjælp af pinde, som er fastgjort til krop og arme. Det er de dukker, man kender fra Jullerup Færgeby og Vinterbyøster.

Marionetter: Denne type dukke styres oppefra ved hjælp af minimum ni snore. Meget komplekse marionetter kan dog have tre gange så mange snore. På grund af de mange snore kan dukken udføre meget naturtro og komplekse bevægelser. Denne type dukker ser man blandt andet i ’Pinocchio’.

Skyggeteater: I denne teaterform benytter man en hvid baggrund, som er oplyst bagfra. Man skaber sit dukketeater bag baggrunden, således at publikum oplever alting som skygger.

Modelteater: Et modelteater er et teater i miniformat. Dukkerne er her lavet af pap og er ofte fastgjort til en pind, så man kan styre dem fra siden eller ovenfra. Modelteater blev en populær form for hjemmeunderholdning i 1800-tallet, da man nu havde mulighed for at opføre kendte teaterstykker hjemme i stuen.

Fra voldelige dukker og papfigurer til grønne frøer

Ligesom andre historiefortællende genrer har dukketeatret en meget lang tradition. I Danmark begyndte Dyrehavsbakken eksempelvis i slutningen af 1700-tallet at henrykke sit publikum med Mester Jakel-teater. Mester Jakel er en handskedukke i narrekostume, og forestillingerne går ud på, at han slår sine modstandere med en stok. I dag virker denne type underholdning måske en anelse for enkel, men tænk bare på alle de populære videoer, hvor nogen falder eller kommer til skade. Mester Jakel kunne på lidt samme måde underholde både datidens børn og voksne.

Teater har i flere århundreder været en populær underholdningsform. I 1800-tallet begyndte man derfor at producere små modelteatre med udførlige detaljer, så de lignede en miniudgave af de rigtige teatre. Man kunne købe store ark med papfigurer på, så man kunne opføre de populære teaterstykker hjemme i stuen på sit modelteater. Denne form for underholdning var yderst populær for alle aldre. Modelteatrene findes stadig, og så sent som sidste år var Børnenes Ulandskalender for Julefeber udformet som en model af Det Kongelige Teater med tilhørende figurer fra tv-julekalenderen.

I nyere tid er dukkefigurer rykket ind bag skærmene. Her kan man ikke komme uden om at nævne Jim Henson, som har medvirket til skabelsen af nogle af verdens største dukke-succeser: Sesame Street, Muppets og Fragglerne. Seks årtier efter skabelsen af the Muppets laves der stadig film og tv med Miss Piggy, Kermit og alle de andre spraglede dukker.

I Danmark lever dukkefigurerne også i bedste velgående. Kaj og Andrea er vendt tilbage fra deres otium og er klar til at bakke snagvendt med endnu en generation. Det er dog ikke kun bag skærmen, at dukkerne lever endnu. På teaterscenerne er der stadig masser af dukketeater for både børn og voksne på programmet, så mon ikke dukkerne også i fremtiden kan lære os lidt om livet?

Hvis du har fået lyst til at se dukketeater, vil vi opfordre dig til at holde øje med vores kalender. Har du i stedet fået mod på selv at indtage rollen som dukkefører, er internettet fyldt med vejledninger til skabelsen og håndteringen af dukker. Her til jul kan du for eksempel sætte en pind på en kravlenisse og opføre små nissehistorier til familiejulefrokosten.

f1213

Faster Cools forestilling 'Antons Sten' er én af de dukkeforestillinger, du kan opleve i Teatersalen i 2022.
Illustration: Lotta Geffenblad & Martin Jensen