CIRKUS I NYE KLÆDER
Liv på kulturcentret

CIRKUS I NYE KLÆDER

Der er efterhånden længe imellem, at nogen slår et cirkustelt op på et grønt område i en lille by. Cirkus og artisteri lever dog i bedste velgående, men mange steder er teltdugen skiftet ud med små scener eller store arenaer.
12. februar 2022
Tekst: Fie Pedersen
Foto: Søren Meisner
Læsetid: 4 min.

Når man tænker på et cirkus, ser man nok en stribet teltdug for sig. Man tænker på klovne, en støvet manege, heste, linedansere, trapezartister og de vilde dyr, som nu er et afsluttet kapitel for cirkus. Måske kan man ligefrem dufte popcornene eller smage den candyfloss, man fik som barn. I flere årtier er der imidlertid blevet eksperimenteret med nye cirkusformer, der skal føre cirkustraditionerne videre i det 21. århundrede. De fleste kender nok Zirkus Nemo, som tager cirkus i en helt ny retning med skøre personligheder som Bager-Jørgen og Smadremanden. Der findes dog også artister, som tager cirkus helt ud af teltet og ind på de store scener.

Akrobater, jonglører og nycirkus

Den form for cirkus, som vi kender fra eksempelvis Cirque du Soleil, opstod i 1970’ernes Frankrig og kaldes nycirkus. Her kombinerer man i højere grad cirkus og artisteri med teater, dans og performance, og man forsøger at fortælle en historie gennem sin optræden. Tænk bare på de utallige smukke og ordløse forestillinger, som Cirque du Soleils 1400 artister har turneret verden rundt med.

I nycirkus anvender man mange af de klassiske discipliner, som man kender fra traditionelt cirkus, for eksempel akrobatik eller jonglering. I stedet for at have enkeltstående spektakulære numre skaber man dog en sammenhængende fortælling med et gennemgående tema.

I Danmark er Rapid Eye ét af de kompagnier, som arbejder med nycirkus. De har specialiseret sig i at jonglere med alle mulige og umulige genstande og har rejst i mange lande med deres forestillinger.

Rapid Eye turnerer for tiden med forestillingen W/hole, der handler om to jonglerende antiheltes fascination af alle verdens huller. Fra knaphuller til jordhuller og alt derimellem. De to jonglører fortæller en historie, når de jonglerer med sand, reb, skovle og spande og bryder med grænserne for traditionelt cirkus.

W/hole tager jonglering ud af cirkusteltet og ind på en scene, og de skaber på den måde nogle anderledes rammer for deres forestilling end dem, man har i manegen.

Traditionelt cirkus med nostalgi

Selvom nycirkus nyder stor opmærksomhed, findes der dog også kompagnier, som skaber traditionelt cirkus med et twist. Et eksempel på dette er den amerikanske trup Circus 1903, der skaber nostalgisk cirkus, som det ville have set ud for mere end hundrede år siden. Her kan man se trapezartister, akrobater, linedansere og store, livagtige elefantdukker. Det er således en moderne måde at skabe traditionelt cirkus på, fordi man nytænker cirkusnumre med vilde dyr. Man kan se Circus 1903’s forestillinger som et nik i retning af den type cirkus, man ser i succesfilmen The Greatest Showman.

Hvordan bliver man cirkusartist?

Historisk set har mange artister været født ind i en cirkusfamilie, hvor ældre generationer har trænet de yngre. I dag er der dog mulighed for at tage en decideret cirkusuddannelse, hvis man vel at mærke rejser til udlandet.

Man forsøgte i en periode at etablere en nycirkusuddannelse i Danmark, men den blev lukket igen efter to årgange. Hvis man har en artist gemt inden sig, som bare venter på at bryde ud, kan man i stedet søge ind på FGU’s artistlinje i København eller Aarhus. Her forbereder man unge spirende artister på at søge ind på de udenlandske cirkusuddannelser.

Orpheus 20 21 468x260

Med Orpheus-billetten i hånden kan man opleve forestillinger, hvor fantasien får frit løb. Der har blandt andet været flere nycirkus-forestillinger på programmet.

Nycirkus fra tilskuerrækkerne

Hvis man ikke har lyst til at kaste sig ud i en karriere på trapez, kan man heldigvis nøjes med at opleve cirkus fra tilskuerrækkerne. På Grønnegades Kaserne Kulturcenter har vi haft flere nycirkus-forestillinger på programmet gennem årene. Det har blandt andet været i forbindelse med Orpheus Scenekunst. For eksempel gæstede syv artister fra det ungarske Recirquel Company i 2019 kulturcentret med en nycirkus-forestilling, der bød på både balanceakter og jonglering.

Hvis du er blevet helt høj på nycirkus, vil vi her på falderebet opfordre dig til at holde øje med vores kalender. Du kan også læse meget mere om cirkus og cirkushistorie på Cirkusmuseets hjemmeside.