Tirsdagsklubben 26.09.2023 - 21.11.2023

Tirsdagsklubben

Kom og vær med til fem spændende foredrag i Næstved med gode foredragsholdere og aktuelle emner.

Fra Ishavet til Ukraine
Krig er igen en realitet i Europa – og det i en målestok og gru, som ingen havde fantasi til at forestille sig, at vi skulle opleve i vores tid. Men hvordan er det kommet så vidt? Og hvad er det dybest set, der - som et moderne jerntæppe – har sønderrevet og delt vores kontinent, så øst og vest dårligt kan forstå og tale med hinanden længere? Mød to journalister til et levende foredrag, der går helt tæt på bevægende menneskeskæbner langs det nye jerntæppe, det 21. århundredes østfront.
Anne Haubek og Thomas Ubbesen, journalister
Tirsdag 26-09-2023 kl. 14:30

Claude Monet og impressionismen
Den franske maler Claude Monet var en af impressionismens helt centrale skikkelser. Han skildrede ligesom de øvrige impressionister den moderne verden i slutningen af 1800-tallet. Monet malede lysflimrende billeder med en karakteristisk skitseagtig penselføring, og hans ikoniske billeder af bl.a. åkander er reproducerede på alt fra kagedåselåg til kopper, paraplyer og kalendere. Men hvem var han egentlig denne berømte kunstner og hvad gjorde ham til en af de vigtigste kunstnere i det 19. århundrede?
Tea Baark Mairey, mag.art.
Tirsdag 10-10-2023 kl. 14:30

Flugten over Østersøen - i Gl. Ridehus
Tusinder af DDR-borgere risikerede livet ved at flygte over Østersøen – og det lykkedes for få. Enten druknede de i Østersøen, blev skudt af soldaterne i den østtyske folkehær eller taget til fange og idømt 5 års fængsel for ”Republikflugt”. Deres tilbageværende familiemedlemmer i DDR blev udsat for chikane og fængsling af de østtyske myndigheder. Foredraget bygger bl.a. på beretninger fra overlevende flygtninge fra DDR, danske hjælpere og andet kildemateriale.
Niels Jensen, tidl. efterretningsofficer
Tirsdag 24-10-2023 kl. 14:30

“Gasherbrum II - bjergbestigning i Muhammed tegningernes skygge"
Gasherbrum II er et af verdens absolut højeste bjerge. Seks gange har danskere siden 1982 forsøgt at bestige det 8.035 meter høje bjerg i Pakistan, men det lykkedes først i 2008 - midt under Muhammedkrisen! Hør i dette foredrag den erfarne bjergbestiger Jacob Klaris-Jensen berette om ekspeditionen, helt fra den næsten to år lange forberedelse til påvirkningen fra Muhammedkrisen, som betød ekstra store risici for gruppen af danskere, der bevægede sig ind i et Pakistan. Landet var i 2008 et af verdens farligste brændpunkter.
Jacob Klaris-Jensen, bjergbestiger
Tirsdag 07-11-2023 kl. 14:30

Magi i luften

Dansk popmusiks guldalder lå i 1980’erne. Aldrig før og aldrig siden er der blevet solgt så meget dansk musik – og hittene hænger ved den dag i dag. I dette tankevækkende og underholdende foredrag får vi en forklaring på hvorfor 1980’erne blev et helt særligt musikårti. Foredraget giver nye vinkler på en unik periode i dansk kulturliv, og der bliver lydklip og billeder, som vækker minder – og gi'r lyst til at synge med.
Danni Travn, forfatter
Tirsdag 21-11-2023 kl. 14:30