En Sten for Eva 15. oktober kl. 19:30
Aflyst

En Sten for Eva

Svovlstikkerne har tradition for at afholde gode historiske foredrag – og vi har det næste klar til jer – nemlig ”En Sten for Eva” 

En sten for Eva skildrer Eva Salomonsens liv og verden, fra hun blev født som Evaline Wagner i Bogense i 1855, til hun døde i Theresienstadt i 1943. Bogens udgangspunkt er den snublesten, som i 2020 blev lagt til minde om hende foran Bredgade 51 i København, hvor hun boede de sidste 30 år af sit liv. 

Beretningen om Eva og hendes familie, der stammede fra Tyskland og Holland og havde forbindelser til Skotland, er en rød tråd, der forbinder dansk jødisk historie med den bredere danmarkshistorie, europæisk historie og historien om holocaust. 

Evas store familie var en del af det velhavende, kultiverede borgerskab i det moderne gennembruds København, men der var aldrig langt fra deres fashionable adresser til de slumgader, hvor de fattige jødiske indvandrere fra Rusland og Østeuropa boede. Og antisemitismen lurede konstant i baggrunden. 

Kort efter Evas arrestation flygtede hendes søn og hans to voksne døtre til Sverige skjult i kulrummet på et fragtskib. Bogen fortæller om den dramatiske flugt, om flygtningelivet i Sverige, og om de to unge kvinders indsats i Den Danske Brigade, som blev helt afgørende for deres modning og selvstændiggørelse. 

Du kender sikkert den ene af forfatterne – nemlig Thomas Harder der flere gange har besøgt Svovlstikkerne, med foredraget ”Anders Lassen Krig”, som vi har afholdt i Festsalen på Herlufsholm.  

Sammen med sin hustru, Lene Ewald Hesel har han lavet denne flot anmeldte bog – se bare her: 

En genistreg ... bør blive årets historiske bog / ★★★★★★Berlingske 

En smuk, vemodig og anderledes vinklet danmarkshistorie / ★★★★★★Jyllands-Posten 

Foredrager finder sted søndag den 15. oktober i Musikstalden på Grønnegades Kaserne 

Billetpris: kr. 150.- Medlemspris: kr. 125.-

 

Menu - Tapastallerken inkl. en genstand Kr. 150 (Tilkøb)

  • Butterdejspakker med grønne asparges, ost & luft tørret skinke
  • Lakserilette med krydderurtesalat
  • Croissant med madtrylleriet’s hønsesalat
  • Timian stegt roastbeef m. kartoffelsalat i urtevinaigrette & syltede rødløg
  • Skagens skinke & dagens danske ost
    Friskbagt brød med urter
  • Madtrylleriet’s pesto på basilikum, parmesan & mandler
    Vanilje Panna Cotta serveret m. marinerede bær