Udstilling: Torben Søborg - 70 år med grafik

Udstilling: Torben Søborg - 70 år med grafik

1950 – 2020: 70 år med grafik

 

     Billedkunstneren Torben Søborg har arbejdet med grafik i 70 år, og udstillingen på GrafikGalleriet viser eksempler på grafiske tryk fra mange af disse år.

 

     Det begyndte med, at Torben Søborg i sommermånederne 1950 og 1951 deltog i det, der dengang hed Statens Tegnelærerkursus (faget billedkunst hed jo oprindelig tegning). Derefter fulgte det 3 måneders Superkursus (populært kaldt ”Profetkurset”). Begge kurser omfattede flere former for grafik – bl.a. radering og akvatinte på Kunstakademiets grafiske skole med Per Ulrich som lærer.

 

     I starten af 1960’erne underviste Torben Søborg i billedkunst i USA, men tilbage i Danmark blev det mest til simple former for grafik som kartoffeltryk, linolsnit og skabelontryk, indtil han engagerede sig i en helt nye udtryksform som en af pionererne i dansk videokunst. Det førte til, at han sad i Det Danske Filminstituts repræsentantskab og senere kontaktudvalg i 1O år og blev bedt om at søge optagelse i BKF / Billedkunstnernes Forbund – og det igen til, at han genoptog arbejdet med grafik som medlem af grafisk værksted og medlem af værkstedets bestyrelse gennem 14 år. Han er også medlem af DG / Danske Grafikere.

 

     I 1983-84 deltog han i de første 5 udstillinger med Artist’s Books i Danmark, men begyndte først for alvor igen at arbejde med Artist’s Books omkring 2006. Det er foreløbig blevet til 58 Artist’s Books. Artist’s Books er ikke bøger om kunstnere, men kunstværker i sig selv.

 

     Fra omkring 2002-03 har han primært arbejdet med digitalt bearbejdet og printet grafik. Han var initiativtager til, at grafisk værksted fik computere og printere til digital grafik og startede grafisk værksteds og GrafikGalleriets websites, som han var webmaster for, indtil han i 2014 stoppede i bestyrelsen I nogenlunde samme periode var han også redaktør af værkstedets websites og nyhedsbrev, der udkom ca. en gang om måneden.

 

     Torben Søborg arbejder ofte i perioder med temaer som f.eks. grafik med motiver fra Öland og fra Kranøen i Suså ved Næstved, men også fugle, vand og skyer og silhuetter.

     

      Mange gange genbruger han fra den ene udtryksform til den anden – skitser bliver til video-værker, stilbilleder fra videoer bliver til grafiske tryk og grafiske tryk bearbejdes til Artist’s Books.

Video installationer genbruges i varierende former og forvandles til grafik installationer.

    

       Torben Søborg har udstillet videokunst og grafik i Danmark og 46 andre lande i Europa, Asien og Nord- og Sydamerika og har modtaget en række priser for videokunst, rejsestøtte fra Kulturministeriet og Det Danske Filminstitut, produktionsstøtte fra Kulturministeriet og Statens Kunstråds Billedkunstudvalg og støtte til kurser fra Billedkunstnernes Forbund og Socialstyrelsen.

    

       Han har desuden skrevet en række bøger / småhæfter om audiovisuelle hjælpemidler, videokunst, grafik og Artist’s Books og fire små digtsamlinger.

    

       Torben Søborg er født i København i 1930. Han er cand. pæd. (pædagogik), cand. art (kultursociologi) og desuden kurser fra Den Grafiske Højskole (bogtilrettelæggelse), Hofstra University College, NY (AV-midler), Den Danske Filmskole (videoproduktion), Nordisk Sommerakademi (videokunst) og diverse kurser i grafiske teknikker. Han har bl.a. undervist i billedkunst på alle uddannelsestrin i Danmark og USA.

MN hvid3
FB mærke hvid2
Instagram hvid2
Infostander hvid2(1)
Billetten hvid2
ugeavisen logo
Audioone hvid
Kunstfonden LOGO white tr bg
Sydkystdanmark hvid2
Hjertestarter hvid
Tourist 205 x 250 mm(4)