Sommerhøjskoledage på Grønnegades Kaserne 22.05.2023 - 25.05.2023

Sommerhøjskoledage på Grønnegades Kaserne

FOF byder hvert år i maj måned velkommen til spændende højskoledage på Grønnegades Kaserne i Næstved, hvor hyggelige omgivelser danner rammen om udbytterige højskoledage. Kom og vær med i et dejligt højskolemiljø fyldt med foredrag, debat, sang og musik og en heldagstur med bus.

Deltagerne bor hjemme og møder op til dagenes program, som er tilrettelagt på traditionel højskolevis. Hver foredragsdag er der formiddagskaffe/the i pausen, dejlig frokost kl. 12:00 og eftermiddagskaffe/the med kage. Alle dage indledes og afsluttes med sang.

 

Mandag den 22. maj 2023:

Velkomst og præsentation af ugens program
Kl. 09:00-09:30

 

Havens dronninger
Rosen er blomsternes dronning, og dronninger har givet navn til talrige planter. Havehistorien er rig på store kvindeskikkelser, der har formet den måde, vi dyrker haver i dag. Hør en farverig buket af fortællinger om passionerede havedyrkere fra de første haver og frem til i dag – alle flettet sammen i et botanisk netværk af lidenskaber, drømme og visioner om planter og natur. 

Birgitte Krejsager, litteraturhistoriker 
Kl. 09:30-11:30

 

Willumsens vilde og farverige verden
Willumsen var kunstner i en tidsalder, hvor alle håndværksmæssige udtryk skulle være i spil for en kunstner – og han beherskede dem alle til mere end UG. Mester var han som kunstmaler, billedhugger, grafiker, keramiker, træskærer og arkitekt. Han levede og åndede for kunsten, nærmest som en eneboer, og har i den grad haft indflydelse på kunstudfoldelsen i Danmark fra 1890'erne til i dag. 

Vibeke Sandby, mag.art.
Kl. 13:00-15:00

 

Tirsdag den 23. maj 2023:

Den bedste danske roman
I år er det 150 år siden, Johannes V. Jensen blev født. Vi dykker ned i hans store forfatterskab og især romanen Kongens Fald, som danskerne i 1999 kårede til den bedste danske roman nogensinde. Dette mesterværk er på alle måder vildt, voldsomt, smukt, storladent og tidløst! Fortællingen har episk format og er skrevet i et dristigt sprog med utallige overraskende formuleringer, billeder og iagttagelser. 

Kasper Støvring, ph.d. og forfatter
Kl. 09:30-11:30

 

Drama og dagligdag på Christiansborg
Få et indblik i livet på Christiansborg – slottet, der både er skueplads for de politiske dramaer, landets ledelse og daglig arbejdsplads for over 1000 mennesker. Vi kommer omkring de personer, der har præget Borgen og dansk politik i en omskiftelig menneskealder; de øjeblikke, hvor der skrives Danmarkshistorie; og de afgørende stunder, hvor politisk magt vindes og tabes. Hvem bestemmer – og har balancen rykket sig?

Jens Ringberg, journalist
Kl. 13:00-15:00

 

Onsdag den 24. maj 2023:

Heldagstur til blomstrende Sofiero
Slottet Sofiero er smukt beliggende ved Helsingborg, og parken byder på rosenhave, dufthave, orangeri og særlige blomstertemaer. Vi starter med frokost i slottets restaurant, og bagefter venter Sofieros egen guide på at vise os rundt og fortælle om stedet og dens blomsterpragt. Der bliver også tid til at udforske omgivelserne på egen hånd. I bussen vil rejselederen fortælle om de kongeliges relationer, så vi har slægtshistorien på plads inden besøget.

Turleder: Elisabeth Sandell, aut. guide
Afgang med bus fra Kvægtorvet, p-plads ved Spar Nord kl. 08:30. Hjemkomst 17:00

 

Torsdag den 25. maj 2023:

Sporskifte – et liv i verdens brændpunkter
Sent i livet skiftede foredragsholderen en tryg tilværelse med seks børn ud med et udfordrende arbejdsliv i verdens mest farlige krigszoner. Hør fortællingen om et brud med tidens normer, konsekvenserne af et sporskifte og et usædvanligt seniorliv med arbejdet for NGO’er, FN og EU i Irak, Sudan, Palæstina, Afghanistan, Tunesien og Libyen. Et levende bevis på, at det er aldrig for sent at udleve sine drømme.

Anna Eckhoff, IT-projektleder og forfatter
Kl. 09:30-11:30

 

Sangen har humor
Sang og humor er meget stærke sociale redskaber. Når vi synger, udløser det glædeshormonet dopamin, mens latter frigør endorfiner – og oplever vi det sammen, frigiver det relationshormonet oxytocin. Der er således mulighed/risiko for både humør- og hormonbomber, når foredraget med en række humoristiske sange kaster lys over, hvordan sang og humor kan fungere som kommunikation og fælles reference!

Nicolaj Holmboe, musikalsk playmaker
Kl. 13:00-15:00

 

Farvel og på gensyn 
Kl. 15:30