Letland – småstat der kan blive truet af

Letland – småstat der kan blive truet af "Finlandisering" ?

Letland – småstat der kan blive truet af "Finlandisering" ?
I Norden foretrækker vi at slå de tre baltiske lande sammen i vores omtale, og de har jo også det til fælles, at være småstater på grænsen til Rusland. Et land, der under præsident Putins styre vedholdende opbygger  en voksende militær afskrækkelse overfor sine nabostater.
Rusland har over de seneste år opbygget og moderniseret sine væbnede styrker i det vestlige Rusland, og må anses for militært overlegen i Østersø-regionen i den første fase af en konflikt, hvor Rusland kan indsætte sine styrker meget hurtigt.
Letland er ydermere i den penible situation, at omkring ¼ af landets befolkning er russere, og omkring en tredjedel af letterne benytter russisk som deres modersmål. Vi ser på landets selvstændighedstid og Rigas rolle i historien. Vil Letlands regeringer også i fremtiden kunne holde sig fri af en russisk dominans, eller kan der ske en såkaldt "Finlandisering"?


Europas kriser og konflikter - før og nu
Den europæiske historie kan være svær at holde styr på med de talrige kriser og konflikter siden de to verdenskrige. I denne spændende række af foredrag tager vi fat i de enkelte europæiske nationers historie før - og efter milleniumskiftet. Ofte har der i de enkelte lande være forhold, der også påvirket udviklingen uden for landets egne grænser.
En ting vi kan lære af den historie er, at viden om de enkelte kriser og konflikter ganske ofte kan sætte os i stand til at se, hvorledes de også kan sætte deres fingeraftryk på den europæiske historie...
Alle onsdage indledes med en landepræsentation, hvor særpræg af historisk, religiøs og politisk art ridses op, og efter en pause med kaffe, the og kage, tager vi fat på de nyere kriser og konflikter i - og omkring - nationen. Der udleveres udførligt undervisningsmateriale med kildehenvisninger ved alle foredragene. Tilsammen giver det et godt overblik over de væsentligste problemer i nyere europæisk historie.