Tophemmeligt! -utrolige episoder fra to verdenskrige 15. januar kl. 18:30

Tophemmeligt! -utrolige episoder fra to verdenskrige

Gennem 12 nye onsdags-foredrag fremdrager vi eksempler på, hvorledes virkeligheden gang på gang overgår fantasien. Efterhånden som historie-forskningen får adgang til klassificerede arkivalier får vi et indblik i verdenskrigenes tophemmelige planer og projekter.

(1) 15. januar 2020:
Ernst Wollweber - en nordisk netværksmand
Ernst Wollweber (18/10 1898-3/5 1967) blev 1919 medlem af KPD og i 1930'erne etablerede han efter ordre fra Komintern et kurer-, spionage- og sabotage-netværk rettet mod Nazi-Tyskland. Netværket fungerede også i Danmark, hvor det var under ledelse af formanden for Søfyrbøderne, kommunisten Richard Jensen. Wollwebers netværk havde repræsentanter i alle de nordiske lande, og vi ser nærmere på disse aktiviteter og jagten på Wollwebers folk, der blandt andet betød, at han under krigen måtte tage ophold i Moskva.
Da han i 1946 vendte tilbage til (Øst-)tyskland, sammen med de sovjetiske styrker, genoptog han sin gamle metier, og fra 1953 til -57 var han tilmed minister for statssikkerhed i DDR.

(2) 29. januar 2020:
Amerika Bomberen - bombeflyet der ikke kom igennem
Lillejuleaften 1942 blev endnu et af Adolf Hitlers højteknologiske, hemmelige våben sendt i luften for første gang. Det drejede sig om den såkaldte Amerika Bomber, der kunne tage turen over Atlanterhavet og bombe de amerikanske storbyer, som man havde bombet London under Blitzen.
Tre tyske flyfabrikker var blevet sat på opgaven, og Luftwaffe valgte Messerschmitts Me 264 til opgaven. Vi dykker ned i historien, og ser på flyet, formålet og hvorfor det aldrig kom ind i amerikansk luftrum. Bare en måned før angrebet på Pearl Harbor og den amerikanske indtræden i Anden Verdenskrig kunne Hitler ikke nøjes med en østfront mod Sovjetunionen, og en vestfront mod England - en ny krig skulle rette sig mod USA…

Onsdag, d. 12. februar 2020 (Vinterferie)

(3) 26. februar 2020:
Syklubben og politisamarbejdet over Sundet
Menneskesmuglinger over Øresund fik under den 2. verdenskrig en helt ny dimension med modstandsbevægelsen og sammenbruddet af den danske samarbejdspolitik i august 1943. Vi dykker ned i Helsingør Syklub, politisamarbejdet Helsingør-Helsingborg og Dansk-Svensk flygtningetjeneste.
Vi hører om den tyske Luftwaffe-mand Herman Schultze, der bistod den danske modstandsbevægelse, men til sidst blev taget af Gestapo og selvfølgelig om nogle af de svenskere som gav en hjælpende hånd…

(4) 25. marts 2020:
V2 - raketvåbenets barndom og dens pris
Den 3. oktober 1942 fløj for første gang et eksemplar af den tyske V2-raket. Turen varede 312 sekunder og tophøjden var 85 kilometer. Raketten blev i krigens sidste år fremstillet i stort tal og brugt til at bombardere især London og Antwerpen. Men V2-raketten er et dramatisk og mørkt kapitel i rumfartens historie. V2-raketten blev brugt som terrorvåben, og fra 1943 gav Adolf Hitler det kostbare projekt højeste prioritet. Serieproduktionen kom dog først i gang efter flere forsinkelser, blandt andet på grund af de allierede luftangreb, i slutningen af 1944. Raketfremstillingen foregik i det SS-ejede firma Mittelwerke, der benyttede tvangsarbejdere fra kz-lejren Dora-Mittelbau, hvilket kostede mange tusinde, hovedsagelig jødiske, lejrfanger livet.

(5) 8. april 2020:
Nordens Venona - om kodebrydnings-samarbejdet i Norden
Venona er kodenavnet for den amerikansk kodebrydning af dele af de sovjetiske efterretningsinformationer mellem Centeret i Moskva og residenturerne i udlandet i 1940'erne. Venona blev et af de vestlige efterretningstjenesters største landvindinger, og de afkodede telegrammer viste, at Sovjetunionens efterretningstjenester i 1930'erne og 1940'erne havde opbygget et vidtforgrenet spionnetværk, bl.a. i USA, Storbritannien, Australien, Frankrig og Sverige. Nyere forskning viser at flere lande bidrog til "at knække koden" og dermed satte amerikanerne og Vesten i stand til at kigge russerne i kortene.

(6) 22. april 2020
RUNA-sagen - om et dansk fragtskib og kommunistiske søfolk
Få den utrolige historie om savskærer Hansen i Køge og hans frue, der afhændede indsmuglede cigaretter og sprut fra Østtyskland. Men derved blev de indblandet i en spionagesag hvori flere medlemmer af DKP, videregav oplysninger om politiske og faglige spørgsmål til østtyskerne. Desuden bedrev samme personkreds (Carl Emanuel Petersen, Georg Anton Hegner og Fritz Christian Nielsen) militær spionage til fordel for DDR. Vi graver i fortiden, hvor Carl Emanuel hjalp BOPA med at smugle folk over Øresund, Georg Anton Hegner var aktiv i Søfyrbødernes Forbund indtil sin internering i 1941 og Fritz Chr. Nielsen, der også var aktiv i modstandskampen, blev anholdt i -43 og idømt en fængselstraf, som han måtte afsone i Tyskland. Vi følger dem i gennem mellemkrigstiden og besættelsen ind i den kolde krig...

Der udleveres et udførligt undervisningsmateriale med kildehenvisninger.