Debatmøde om Balkan

Debatmøde om Balkan

En ny strategi åbner for, at Balkan optages i EU. Det er nye toner fra EU-toppen, der længe har været modvillige overfor nye udvidelser. Men optagelsen af Balkanlandene er ikke uproblematisk. Så hvorfor skal de med? Mød ekspert og forfatter til DEO's bog om Balkan, Zlatko Jovanovic, der selv er fra regionen, født og opvokset i Bosnien-Hercegovina.

I 2004 blev Slovenien medlem af EU. I 2014 fulgte Kroatien.
Yderligere seks lande på Balkan: Serbien, Montenegro, Albanien, Makedonien, Bosnien-Hercegovina og Kosovo har søgt om EU-medlemskab.

Med Sofiaerklæringen i 2018 kom medlemskab et skridt tættere på. Her blev de europæiske ledere enige om at fastholde et europæisk perspektiv for Balkan-regionen med udsigt til optagelse af Serbien og Montenegro tidligst i 2025.

Men landene er præget af store problemer med bl.a. korruption, begrænset pressefrihed og omfattende kriminalitet. EU stiller derfor krav om reformer, der skal hjælpe en demokratiseringsproces på vej og skabe politisk og økonomisk stabilitet.

Men hvorfor skal Balkan overhovedet med i EU? Det giver DEO's Balkanekspert, Zlatko Jovanovic, en analyse af i DEO's nye bog af samme navn. Her dykker han ned i landene enkeltvis og beskriver de dilemmaer, fordele og interesser, der knytter sig til EU-medlemskab.

Caroline Bindslev, der er projektleder i DEO, indleder med et kort oplæg om Københavnerkriterierne, som er de krav et ansøgerland skal opfylde for at komme med i EU-samarbejdet.

Zlatko Jovanovic er projekt- og rejseleder i DEO og forfatter til bogen: "Hvorfor skal Balkan med i EU?" Han er Ph.D. i historie med speciale i nationalisme, identitet og populærkultur i det tidligere Jugoslavien. Opvokset i Bosnien-Hercegovina, men bosat i Danmark siden 1993.

Debatmødet afholdes i samarbejde med AOF Næstved. Undervejs i debatten vil der være en halv times pause, hvor AOF byder på kaffe og kage.

MN hvid3
FB mærke hvid2
Instagram hvid2
Infostander hvid2(1)
Billetten hvid2
ugeavisen logo
Audioone hvid
Kunstfonden LOGO white tr bg
Sydkystdanmark hvid2
Hjertestarter hvid
Tourist 205 x 250 mm(4)